Astronomii de la Universitatea Geneva, Elveţia, au anunţat că au descoperit la doar 640 de ani-lumină, în constelaţia Peşti, o planetă ale cărei condiţii de mediu sunt extreme. Aceştia explică faptul că atmosfera acestei planete este extrem de bogată în fier şi extrem de caldă, ceea ce face ca ploile să fie compuse din fier topit, notează Futurism.
Planeta WASP-76b prezintă o serie de condiţii de mediu extrem de brutale, diferite de ceeea ce avem pe Pământ sau chiar în Sistemul Solar. Mai exact, în timpul zilei, suprafaţa planetei este extrem de fierbinte încât transformă în vapori fierul, urmând ca perioada de răcire din timpul nopţii să ducă la condensarea acestor vapori care cad spre sol în formă lichidă.
Un alt aspect neobişnuit la această planetă este relaţia pe care aceasta o are cu steaua sa, astfel, pe lângă cantitatea imensă de energie solară care atinge suprafaţa, astronomii mai explică faptul că WASP-76b este blocată gravitaţional, cu o parte care este mereu îndreptată către Soare, în timp ce cealaltă emisferă este cuprinsă de noapte. Această poziţie a planetei face ca zonele intermediare să fie cele care sunt supuse unor furtuni de fier extrem de puternice, din cauza dezechilibrului de energie între cele două părţi.
Citeşte şi:
Motivul pentru care oxigenul de pe exoplanete nu înseamnă neapărat viaţă
Anumite exoplanete pot avea oceane mult mai adânci decât Terra
O exoplanetă aflată la 100 ani-lumină are o orbită unică
Cea mai asemănătoare planetă Terrei, descoperită până în acest moment